wtorek, 20 marca 2018

Ciasto cielaczek

SKŁADNIKI

Masa serowa:
  •  0,5 kg sera białego lub krówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZEPIS
Ser wymieszać z cukrem za pomocą miksera na gładką masę.
W głębszym garnku podgrzać margarynę z mlekiem, cukrem i kakao, wymieszać. Po rozpuszczeniu margaryny wystudzić. Do garnka dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciemnej masy. 
Ciasto wylać na blaszę. Na wierzchu kłaść łyżką kleksy z masy serowej.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz