czwartek, 22 marca 2018

Makowiec

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa:
  • puszka masy makowej (850 g)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka
Dodatkowo:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny

PRZEPIS
Ciasto kruche:

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do blaszki (wymiary około 25 x 35 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Masa makowa:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą i ubitymi białkami. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy.

Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 11 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny (soku dodajemy tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz