- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- puszka masy makowej (850 g)
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- sok z cytryny
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto kruche
szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i
wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki,
2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do blaszki (wymiary około
25 x 35 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Masa makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową
delikatnie mieszamy z bułką tartą i ubitymi białkami. Przekładamy na blaszkę,
wyrównujemy.
Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na
prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 11 cm. Układamy je na
cieście tworząc kratkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny (soku dodajemy
tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz