wtorek, 13 marca 2018

Makaron zapiekany z warzywami na patelnię

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie (500g) makaronu 
  • 40 dag kiełbasy 
  • 1 duża cebula 
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię Sos: 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

PRZEPIS
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko stale mieszając, gdy sos uzyska pożądaną gęstość (gęstej śmietany) doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę, wszystko razem przysmażyć na złocisto.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Blaszkę wysmarować masłem.
Wyłożyć 1/3 makaronu. Na makaron ułożyć 1/2 kiełbasy z cebulą.
Na kiełbasę kolejną 1/3 makaronu. Na makaron warzywa na patelnię (zamrożone) posypać przyprawą, którą dodają do warzyw, polać 1/3 sosu.
Przykryć pozostałym makaronem, wyłożyć drugą połową kiełbasy z cebulą, polać sosem.
Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach, aż do zarumienienia (około 20 - 30 min).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz