SKŁADNIKI
- 1 opakowanie (500g) makaronu
- 40 dag kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie warzyw na patelnię Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
PRZEPIS
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko stale mieszając, gdy sos uzyska pożądaną gęstość (gęstej śmietany) doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę, wszystko razem przysmażyć na złocisto.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Blaszkę wysmarować masłem.
Wyłożyć 1/3 makaronu. Na makaron ułożyć 1/2 kiełbasy z cebulą.
Na kiełbasę kolejną 1/3 makaronu. Na makaron warzywa na patelnię (zamrożone) posypać przyprawą, którą dodają do warzyw, polać 1/3 sosu.
Przykryć pozostałym makaronem, wyłożyć drugą połową kiełbasy z cebulą, polać sosem.
Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach, aż do zarumienienia (około 20 - 30 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz